De Europese beurzen zijn maandag overwegend met kleine verliezen gesloten. Zorgen over de afkoeling van de Amerikaanse en Chinese economie drukten de olieprijs en zorgden voor verliezen bij de aandelen van aan de olie- en gassector gerelateerde bedrijven.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 0,1 procent op 420,60 punten. De MidKap onttrok zich aan de negatieve sfeer op de markten. De index voor middelgrote bedrijven eindigde 0,4 procent in de plus op 625,40 punten. De beursgraadmeters in Londen en Parijs werden 0,3 procent teruggezet. De DAX-index in Frankfurt sloot 0,1 procent in de plus

Chinese import krimpt

Voorbeurs bleek uit nieuwe cijfers dat de import van China voor de tweede achtereenvolgende maand is gekrompen. Ondanks een sterke groei van de Chinese export voedde die krimp de zorgen over een mogelijke afkoeling van ’s werelds op een na grootste economie. De cijfers volgden op teleurstellende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt, op vrijdag.

Beide rapporten zetten maandag druk op de olieprijs. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1,1 procent tot 92,27 dollar. De prijs van Brentolie, de maatstaf voor onder meer olie uit de Noordzee, ging met bijna 1 procent omlaag tot 99,88 dollar. Brent is daarmee voor het eerst sinds juni 2013 goedkoper dan 100 dollar per vat.

‘Olie’ onderaan AEX

In de AEX stonden de dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore samen met olieconcern Shell onderaan, met verliezen van 1,2 tot 1,7 procent. De hoofdindex van het Damrak werd aangevoerd door kunstmest- en bouwbedrijf OCI en staalconcern ArcelorMittal, die 2,4 en 1,8 procent wonnen.

In de MidKap viel Imtech op met een koerswinst van 21 procent, tot 60 cent per aandeel. TomTom werd 6,5 procent meer waard, na positieve uitlatingen van analisten van Rabobank over het navigatiebedrijf.

Air France-KLM in de min

Air France-KLM zakte 0,3 procent. De luchtvaartcombinatie vervoerde in augustus meer passagiers dan een jaar geleden. Daarbij werd onder meer vooruitgang geboekt bij budgetdochter Transavia, waarvan Air France-KLM donderdag aangeeft hoe het de komende jaren beter de concurrentie kan aangaan met prijsvechters als easyJet en Ryanair.

Dat Ierse bedrijf gaf maandag uiting aan zijn groeiambities met een bestelling van 200 nieuwe toestellen bij Boeing. Het aandeel Ryanair zakte in Dublin 0,6 procent.

De euro was maandagmiddag 1,2940 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl